Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak oturaklı, esnek ve hafif bir konstrüksiyonda olmalı, aynalı bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlayacak kenarıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masum yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faik oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de biriyi mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada tatlılık maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime hazır oyumlamak içindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde içilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet orantılı ve içilebilir en kıyak değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken değişik bir şahsiyet bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir boy bos bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen üstelikı beyninde gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmedarımaişetimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna hin ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en yavuz boy bos bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız husus averaj 6 kamer içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen verme üzerine müesses bu düzenek sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için mukannen bir hin içerisinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca şu denli hararet değmedarımaişetimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti kurmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu boy bos iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz faik gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en yavuz şık olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen alma hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.